Ruby / Sapphire / Emerald

Pokémon Ruby Version   Pokémon Sapphire Version   Pokémon Emerald Version

 

Pokémon Ruby Version og Pokémon Sapphire Version var de første matchede spil i den tredje generation af Pokémon spil, de blev udgivet i Japan den 21. november 2002, i Nordamerika den 19. marts 2003, og i Europa den 25. juli 2003, de var også de første Pokémon spil til Game Boy Advance. Pokémon Ruby og Sapphire introducerede op til flere funktioner og aspekter, som har været skelsættende for alle Pokémon spil der er udkommet sidenhen. Først og fremmest var Game Boy Advance et betydeligt løft for den bagvedliggende teknologi, men også på overfladen har Pokémon Ruby og Sapphire været banebrydende. Antallet af nye Pokémon i Ruby og Sapphire var betydeligt med 135, dertil introducerede de f.eks. et nyt system for opbevaring af ens Pokémon, og ting såsom vejrforhold, Pokémon abilities (evner), natures (En Pokémons personlighed), dobbeltkampe, og de bagvedliggende systemer der styrer styrke og svaghed for Pokémon i spillet, som alle har optrådt mere eller mindre uændret i samtlige spil sidenhen, blev alle søsat med Pokémon Ruby og Sapphire.

Pokémon Ruby og Sapphire finder sted i Hoenn regionen, som i spillets univers er beliggende ganske langt fra Kanto og Johto regionerne. Hoenn er præget af et primært tropisk klima, hvilket er grunden til, at mange af dens Pokémon forekommer tropiske.

Traditionen tro blev Pokémon Ruby og Sapphire suppleret af et forbedret tredje spil, Pokémon Emerald Version, som blev udgivet i Japan den 16. september 2004, i Nordamerika den 1. maj 2005, og i Europa den 21. oktober 2005. Ligesom Pokémon Crystal bragte Pokémon Emerald en del elementer med sig, som ikke var at finde i Pokémon Ruby og Sapphire, bl.a. er handlingen ændret ret betydeligt til, at tilage udgangspunkt i den legendariske sky Pokémon, Rayquaza, fremfor enten Groudon eller Kyogre, som begge har en rolle, og kan fanges, i Pokémon Emerald. Med Pokémon Emerald var også inkluderet en trådløs adapter til Game Boy Advance, som muliggjorde multiplayer funktionalitet uden link-kabler, som Game Boy spillene var afhængige af. Derudover indeholdte Pokémon Emerald også mange bonus-aspekter i spillet, som spillerne kunne beskæftige sig med efter selve handlingen, bl.a. kan spilleren modtage en af de tre start-Pokémon fra Pokémon Gold og Silver efter at have gennemført den primære del af spillet.

Modsat Pokémon Gold og Silver er Pokémon Ruby og Sapphire ikke bagudkompatible med deres forgængere, dvs. at Pokémon fra Gold og Silver ikke kan overføres eller interagere med Pokémon Ruby og Sapphire. Bl.a. derfor blev Pokémon Ruby og Sapphire komplimenteret af hele to ekstra spil, såkaldte "remakes", eller genskabelser, af de oprindelige Pokémon Red og Green i form af Pokémon FireRed Version og Pokémon LeafGreen Version.